Skip to main content

Keyboard

Via het orgelmerk Hammond, werd het keyboard voor het eerst rond het jaar 1980 geïntroduceerd. Het ‘elektronische’ orgel bestond uit een eigen ritmebox en het toetsenbord als kopie van het originele orgel. Doordat zo’n orgel veel ruimte in beslag nam, besloot men om van dit instrument een kleiner format te maken: Het werd dus Keyboard. Sinds 1980 werd dit toetsinstrument verder ontwikkeld tot een klankproducerend instrument dat steeds ‘echte klanken’ van de piano, strijkers, gitaar, saxofoon, percussie, enz kon produceren. Tegenwoordig is er weinig verschil te horen tussen de klanken (sounds) die uit het keyboard komen en de natuurlijke klanken van een bestaand instrument zoals bijv. een dwarsfluit.

Deze klanken zijn zo realistisch geworden d.m.v. de ‘sample techniek’ waarbij een geluidsfragment van een akoestisch instrument wordt gebruikt.

Naast deze talloze klanken heeft het keyboard ook een begeleidingspaneel dat via akkoorden aangestuurd wordt. Hierdoor ontstaat er de mogelijkheid om gebruik te maken van automatische begeleiding in diverse stijlen en genres. Naast het bovengenoemde ontwikkelde men ook een speciale plek om een bepaalde klank te kunnen bewerken en omvormen. Het idee om een klank te bewerken tot een niet bestaande klank komt door synthesizers die veel eerder zijn ontworpen.

Tevens biedt het keyboard nu ook de mogelijkheid om door middel van midi-kabels (midi in/out/through) aansluiting met de PC te maken. Deze aansluiting is nodig om bijv. een liedje op te nemen en verder te bewerken; dit gebeurt in de mini-studio die als music software in de harde schijf van de PC geïnstalleerd is.

Vele mogelijkheden dus..

Bekende keyboardfabrikanten zijn: Casio, Korg, Roland en Yamaha.

Er is veel muziek die op keyboard gespeeld kan worden. Zowel lichte klassieke muziek als pop-rock en experimenteel. Houd wel in de gaten of er geen hogere/lagere noten in de bladmuziek staan die op het keyboard niet gespeeld kunnen worden. Een keyboard is veel kleiner dan een (elektrische) piano en heeft dus veel minder toetsen.

Vanaf 6 jaar kunnen de kinderen ermee aan de slag. De volwassenen ook. Wel moet de leerling zelf een keyboard hebben om thuis te kunnen oefenen. Dit ‘oefenen’ geschiedt m.b.v. een boekmethode die de leraar gaat aanbieden. Voor het kopen van keyboard is marktplaats.nl aan te raden, waarin veel keyboards aangeboden worden tegen een lage prijs.

Let op: voor de aankoop moet het instrument eerst uitgeprobeerd worden.

Docent:

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.