Klarinet

Klarinet 20Zo ziet hij eruit (links): De klarinet is gemaakt van zwart hout en er zitten veel zilveren kleppen op. De klarinet is een leuk instrument omdat je er heel veel verschillende soorten muziek mee kunt spelen: klassiek (in een orkest of ensemble, of met piano), jazz, klezmer ( joodse muziek), latin en nog veel meer.

De klarinet heeft een groot bereik, dat betekent dat je van heel laag naar heel hoog kunt spelen, en weer terug natuurlijk. In de laagte klinkt het donker en vol, in het midden warm en romantisch, en in de hoogte kristal helder en vrolijk.

Het geluid ontstaat doordat je langs een houten rietje blaast wat op het mondstuk is gebonden. Hierdoor gaat het riet trillen en ontstaat de toon. Door de gaatjes met je vingers of de klepjes open en dicht te doen kun je verschille%nde tonen, en dus melodieën spelen.

Een wereldberoemde klarinettist is op dit moment Martin Fröst. Hij treed over de hele wereld op en is buitengewoon virtuoos. Dat wil zeggen dat hij héél snel noten kan spelen. Luister maar naar:

Lesvormen: individueel, duoles, trioles, klas, beginners en gevorderden
Docent: Coen Wolfgram, Hans Witteman