Balkanmuziek bij de MDH

Balkanfolder_01Uniek in Nederland 
De Balkanmuziek afdeling van de Muziekacademie Den Haag
Sectia muzica din Balcani a Academiei de muzica din Haga

In Nederland worden her en der workshops en korte cursussen gegeven waar mensen kennis kunnen maken met Balkanmuziek. Bij de Muziekacademie Den Haag is het echter mogelijk om gedurende het hele jaar lange cursussen, ensemblelessen en individuele lessen Balkan/zigeunermuziek te volgen. Het gevarieerde aanbod aan de Muziekacademie is uniek in Nederland. Er is voor ieder wat wils, op ieder niveau en voor ieder instrument. De Balkanafdeling staat onder leiding van Mihai Scarlat: Geboren/getogen in Roemenië en een zeer ervaren docent en uitvoerend musicus.

Mihai Scarlat is Dirigent en Artistiek leider van Het Ensemble Mihai Scarlat. Een befaamd professioneel ensemble dat in heel Nederland optreedt en een graag geziene gast is. Met haar opzwepende, virtuoze en ook emotionele muziek, weet het EMS ieder publiek enthousiast te krijgen. Daarnaast heeft Mihai samengewerkt met en gespeeld in verschillende bekende Balkan/Zigeuner ensembles. Zoals bijvoorbeeld het ensemble van Benone Damian, Gregor Serban en Ensemble Pirvu. Door zijn ongekende ervaring als docent/dirigent en kennis van verschillende instrumenten, is Mihai dé docent waar iedereen verder kan komen: zowel beginners als gevorderden.

Heb je altijd al eens Balkan/Zigeuner muziek willen leren spelen? Altijd al eens deel uit willen maken van een ensemble dat hierin gespecialiseerd is? Heb je altijd al les willen volgen in Balkanmuziek? Dat is mogelijk! Het spelen van de vrolijke en gevarieerde Balkanmuziek is voor iedereen weggelegd. Zo zijn er binnen de Muziekacdemie Den Haag meerdere mogelijkheden. Van individuele lessen tot ensemble lessen voor elk niveau en elke leeftijd.

Muziek uit de Balkan | klik hier
Ensemblelessen voor alle niveaus, van kind tot volwassene, van beginner tot ver gevorderde
Een fantastisch en gezellig ensemble dat al 25 jaar iedere maandagavond bij elkaar komt om samen te musiceren en te genieten van de variatie aan kleuren en stijlen in de Balkanmuziek. Binnen dit ensemble zijn alle instrumenten welkom: Viool, Altviool, Cello, Bas, Klarinet, dwarsfluit, hobo noem maar op! Daarnaast zijn ook de tradioneel Roemeense instrumenten goed vertegenwoordigd: panfluit, cimbaal en eventueel trompetviool, taragot en fluier/caval. Naast het ensemble voor (ver) gevorderden, is er ook een ensemble voor beginners en een ensemble voor kinderen op alle niveaus. Dus wil je samen musiceren met andere enthousiaste mensen? Hou je van Balkanmuziek? Dan is dit wat voor jou!

Balkankoor
Werkelijk uniek in Nederland is het Balkankoor. Onder leiding van Mihai Scarlat zingt dit koor de prachtige arrangementen die Mihai schrijft. De muziek is afkomstig uit de Balkan. Mihai heeft een ongekend talent voor het schrijven van arrangementen waarbij de stijlkenmerken van de Balkanmuziek gewaarborgd en zelfs versterkt worden. Zo zingt dit koor prachtige arrangementen waarbij het daadwerkelijke Balkan gevoel behouden blijft.
Naast het genot en het plezier van samenzang, zal er ook aan techniek gewerkt worden. Mihai Scarlat heeft vele jaren ervaring met het leiden van koren en koordirectie. Op geheel eigen wijze weet hij iedereen te motiveren en op een hoger plan te trekken! Hou je van zingen? Wil je dat graag samen doen met anderen? Wil je zingen in een andere taal? Ben je toe aan een nieuwe uitdaging en een stijl waarin slechts weinigen bedreven zijn? Dan is dit wat voor jou! Van sopraan tot bas, van beginner tot gevorderde.

Balkanfolder_02Roemeens Harmonieorkest en Fanfare
We kennen allemaal de Harmonie verenigingen in Nederland. Kom je in Roemenië en andere Balkanlanden? Dan zie je ineens iets heel anders! Het Roemeense Harmonieorkest zorgt voor een compleet nieuwe sensatie op het fanfare spel! Koperblazers staan hier centraal, aangevuld met percutie. Deze fanfare cursus is de enige in zijn soort in Nederland en in West Europa! Mihai Scarlat is afkomstig uit een zeer muzikale familie. Zijn vader leidde een Harmonieorkest. Als kind heeft Mihai deze muziek met de paplepel ingegoten gekregen. Door zijn jaren lange ervaring met de koperblazers, de mogelijkheden van de instrumenten en de opzwepende muziek, kan hij als geen ander deze lessen geven.
Ben je een koperblazer of speel je percutie? Wil je meespelen in een ensemble dat nog onontgonnen gebied verkent en nieuwe deuren opent? Wil je meedoen aan en aan de voet staan van een unieke cursus? Hou je van de opzwepende Balkanmuziek? Dan is dit wat voor jou! Koperblazers van alle niveaus zijn van harte welkom!

Individuele lessen
Bij de Balkanafdeling van de Muziekacademie worden ook individuele lessen gegeven. Zo is het mogelijk om les te krijgen op traditionele balkaninstrumenten en/of coaching op andere instrumenten.

Contrabasles
Naast de reguliere lessen is het ook mogelijk om specifiek les te krijgen in het spelen van Balkanmuziek op de contrabas. Leer begeleiden en soleren op zeer swingende wijze! Bij docent Mihai Scarlat (contrabassist) kan iedereen op elk niveau terecht. Voor reguliere lessen en een specialisatie Balkanmuziek. Bij de specialisatie Balkanmuziek, wordt bij deelname aan het Balkanensemble, daarbij aangesloten in de lessen.

Panfluitles | klik hier
Een Balkaninstrument bij uitstek is de Panfluit! De panfluit is een prachtig instrument waarbij je al snel resultaat bereikt. Naast reguliere lessen voor beginners en gevorderden, is het tevens mogelijk een specialisatie in Balkanmuziek/Roemeense volksmuziek/Zigeunermuziek te volgen. Docente Marlies de Roos is gespecialiseerd in deze stijl en kan panfluitisten op ieder niveau hierin onderwijzen, ondersteunen en ontwikkelen. Bij de keuze voor specialisatie, zal er bij deelname aan het Balkanensemble, daarbij worden aangesoten in de lessen.

Cimbaalles
Aan de muziek academie Den Haag wordt ook les gegeven op cimbaal. Deze lessen zijn voor beginners. Heb je altijd al een bijzonder instrument willen bespelen? Een instrument dat slechts bij weinigen bekend is? Een instrument dat zowel percutie, begeleiding en melodie combineert? Dan is dit wat voor jou! Docente Marlies de Roos geeft les aan beginners.

Accordeonles | klik hier

Coaching van andere instrumentalisten
Voor iedereen die graag Balkanmuziek wil spelen en daarbij les wil krijgen van een specialist, is het mogelijk om individuele sepcialisatie lessen te volgen bij docent Mihai Scarlat. Door zijn brede kennis van instrumenten en de Balkanmuziek is Mihai in staat om ieder instrument te begeleiden in het spelen van de Balkanstijl. Daarbij wordt gewerkt aan stijl, versieringen, intonatie, interpretatie en presentatie. Deze lessen zijn voor alle instrumenten.

Wilt u meer inlichtingen over het aanbod Balkanmuziek bij de Muziekacademie Den Haag?
Stuur een e-mail naar: info@muziekacademiedenhaag.nl