Johann Markel (piano)

JohannMarkelAls docent voor piano werk ik sinds 2002 bij het Houtens Muziek Collectief en vanaf seizoen 2017/18 ben ik verbonden aan de Muziekacademie Den Haag. 

 

In mijn lessen gaat het er mij vooral om dat leerlingen plezier hebben in het spelen. De lessen zijn op lange termijn zo opgebouwd, dat je in het ideale geval weet hoe je zelfstandig nieuwe stukken kan instuderen. Met behulp van je fantasie en creativiteit kun je de pianostukken heel persoonlijk laten klinken en daarvoor heb je techniek nodig om dat te kunnen realiseren. 

Je leert bij mij een breed repertoire aan stukken en een goede basis voor je techniek. De progressie zal in grote mate afhankelijk zijn van je motivatie, motorische aanleg én het oefenen, wat een onmisbare voorbereiding voor de pianoles is. De nadruk leg ik op de klassieke pianoliteratuur. Het is voor mij belangrijk dat je een stuk speelt dat je superleuk vindt maar ook iets leert. Wie aan pianowedstrijden mee wil doen kan ik adviseren en met voldoende tijd daarop voorbereiden.

 

Ik ben in Brasov (Roemenië) geboren en kreeg mijn eerste pianoles in Duitsland toen ik tien jaar oud was. Mijn piano studies heb ik gedaan op de Hochschule für Musik Nürnberg-Augsburg (D) en bij Geoffrey D. Madge aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Tijdens mijn studie nam ik regelmatig deel aan masterclasses bij bekende pianisten en pedagogen in het binnen- en buitenland. Peter Feuchtwanger is een van mijn belangrijkste leerar. Mijn lessen zijn sterk beïnvloed door de Feuchtwanger-Oefeningen. 

 

Ik geef naast het lesgeven ook regelmatig concerten in het binnen- en buitenland met solo recitals, als kamermusicus of solist met het Westerkamerorkest te Amsterdam, waarmee ik een aantal pianoconcerten van Mozart en Beethoven heb uitgevoerd.

Talen: Duits, Engels en Nederlands

Eigen website: www.johannmarkel.com