Skip to main content

Fagot

De fagot: het grootste, langste en laagste houtblaasinstrument!

De naam komt van het italiaanse woord “Fagotto” en dat betekent: takkenbos! Een fagot is 2,59 meter lang, maar gelukkig dubbelgevouwen. Zijn grote broer de contrafagot is maarliefst 5,96 meter lang en 4 keer dubbelgevouwen! Zou de naam takkenbos daar vandaan komen?
De fagot is een dubbelrietinstrument, net zoals de hobo. Door te blazen op 2 op elkaar gebonden dunne stukjes riet ontstaat er trilling, deze trilling samen met het instrument zorgt voor de karakteristieke klank.

Op een fagot kun je zowel heel hoog als heel laag spelen. In de hoogte klinkt een fagot erg zangerig en in de laagte diep en warm. Dat is niet alles, want een fagot kan ook grappig, knorrig, zwaar of droevig klinken. Dat is de reden dat je hem vaak hoort in tekenfilms.

Naast dat je de fagot veel op tv hoort, hoor je hem ook in symfonie orkesten, harmonie orkesten, blaasensembles en andere samenstellingen. Er zijn weinig fagottisten, talloze mogelijkheden, dus je bent al snel overal welkom.
Je kunt op je 8e met fagot beginnen, eerst op een kinderfagot en rond je 11e/12e kun je overstappen naar een grote.

Lesvormen:

  • individueel
  • duoles
  • trioles
  • klas

Docenten:

Muziekacademie Den Haag

Raamweg 362596 HN Den Haag Voor contact kunt u ons bellen tussen 14.00 en 17.30 uur van maandag t/m vrijdag. Onze vrijwilligers staan u dan graag te woord. Indien er geen vrijwilliger beschikbaar is of zij/hij uw vraag niet kan beantwoorden, gaarne een e-mail sturen. 070 743 00 55 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.