Lotte Beukman (cello)

Lotte Beukman

De Stem van een Cello
Waaraan het geluid van een cello doet denken
de cellist Widlund vertelde me dat er
in dit instrument iets huist – een stem
een al heel oude stem waarnaar je zoekt
als je speelt en die je herkent
als je haar vindt
misschien is het dat waarom ik moet denken
aan de oudste geluiden die ik ken, zoals
neuriën, zingen, kreunen, huilen
en ook aan de kleuren van een woud in de herfst
alsof je het heimwee hoort van de cello
naar zijn herkomst
Rutger Kopland

Lotte Beukman (cello, barokcello)
“Ik wil je stem horen!” riep een van mijn docenten op het conservatorium, geregeld uit als ik te erg mijn best deed om precies te spelen zoals hij het voordeed. Deze zin is mijn leidraad geworden, zowel bij het lesgeven als bij het musiceren. Op het podium laat ik de mijne horen, maar in de leskamer ga ik graag samen met jou op zoek naar jouw unieke cello-stem!

Sinds mijn twaalfde speel ik cello. Op het conservatorium had ik les van Godfried Hoogeveen en Dmitri Ferschtman. Tijdens mijn studie volgde ik diverse internationale masterclasses,
speelde in internationale jeugdorkesten en begon toen al met celloles geven. De combinatie van lesgeven en uitvoeren is voor mij nog steeds erg inspirerend voor beide kanten.
Na het conservatorium volgde ik een opleiding tot docent Algemene Muzikale Vorming, bouwde een cellolespraktijk op en speelde als remplaçant in diverse orkesten waaronder het
Nederlands Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest, het Balletorkest, Amsterdam Sinfonietta en het Residentie Bachorkest.
Toen ik zelf kinderen kreeg, nam het spelen in grote orkesten wat af en keerde ik terug naar mijn twee grote pré-conservatoriumliefdes: kamermuziek en barokmuziek. Ik nam lessen barokcello en continuospel en richtte mijn eigen kamermuziekgroep op, Camerata Delft, waarmee ik heel veel concerten speel en organiseer. Ook speel ik kamermuziek en oude muziek in diverse andere samenstellingen. Sinds 2015 speel ik daarnaast viola da gamba. Ik begon met lessen bij Ralph Rousseau Meulenbroeks en studeer momenteel bij Ricardo Rodríguez Miranda.

Actief met muziek bezig zijn door het leren bespelen van een instrument is een van de meest heilzame en bevredigende activiteiten die ik ken. Vooral als je het door middel van samenspelen kan delen met anderen. Dit gun ik iedereen.

Dus laat je stem horen en meld je aan voor celloles!

Lesvormen: individueel, duo, ensemblecoaching
Talen: Nederlands, Engels, Duits, beperkt Frans